Monday, May 28, 2012

Glimiks Indeks Mempengaruhi Pertumbuhan Jerawat ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Ketika 'berjalan-jalan' di Google telah menemukan saya tentang satu kajian dari American Journal of Clinical Nutrition terbitan Julai 2007 menunjukkan kaitan antara makanan yang rendah dengan Indeks Glimik(GI) dan pembaikan jerawat. 

Menurut kajian itu, mendapati dalam tempoh 12 minggu, jerawat berjaya dikurangkan dengan lebih baik di kalangan kumpulan peserta yang mengambil makanan dengan kandungan glisemik gula(GI) rendah berbanding kumpulan yang mengambil makanan yang tinggi dengan karbohidrat.

GI itu apa? Mengikut kefahaman saya GI adalah satu bentuk ukuran untuk menentukan sesuatu makanan berkarbohidrat itu beri kesan kepada paras gula dalam badan seseorang, tahap GI yang rendah membantu mengekalkan paras gula dalam darah yang optimum. 

Senang cerita, karbohidrat yang bertukar menjadi glukos dengan cepat mempunyai GI yang tertinggi manakala GI yang rendah pula adalah memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan. 

Contoh makanan yang punya GI yang rendah adalah buah-buahan dan sayuran kecuali kentang dan tembikai, roti berserat dan kekacang.

Manakala makanan yang punya GI yang tinggi adalah nasi putih, kentang, tembikai, makanan ringan dan roti putih.

Bercerita tentang perlunya GI yang rendah untuk mengatasi jerawat, ESP juga adalah salah satu suplemen yang punya kandungan GI yang rendah.

Jadi, selain fungsi asal ESP untuk memastikan sel-sel kulit berada dalam keadaan sihat bagi memastikan ia dapat menyerap segala vitamin dan mineral yang diperolehi melalui makanan dan suplemen, ia juga baik untuk mengurangkan jerawat. Bukan itu sahaja, ia juga dapat mengekalkan ketahanan tenaga lebih lama dan konsisten, ia juga buat kita kurang rasa lapar.


Banyakkan kelebihan ESP ? Yang penting ambil secara konsisten dan mengikut sukatan yang betul.

Mahu cuba ?

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...