Monday, April 16, 2012

Makan Vitamin Boleh Sebabkan Kerosakan Buah Pinggang ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Jangan makan vitamin banyak-banyak, nanti buah pinggang rosak"

Betul ke ? Vitamin memang boleh memberi kesan buruk jika kita gagal menterjemaah 3 perkara dibawah. Saya ubahsuai dari blog http://www.anakkuwiraku.com/2012/02/jaga-jagavitamin-boleh-rosakkan-buah.html

1. Kurang minum air, ini kerana air diperlukan untuk penyerapan secara optimum. Selain itu air diperlukan untuk 'membawa keluar' vitamin yang tidak diperlukan oleh tubuh.

2. Pengambilan melebihi dos yang disarankan....terutama untuk vitamin yang bukan larut air. Contoh vitamin yang tidak larut air adalah vitamin E dan A. Kesan dari pengambilan vitamin A yang berlebihan akan menyebabkan toksik dalam badan dan ia boleh dilihat pada tapak tangan kelihatan kuning-kuningan.

3. Pengambilan yang banyak dalam satu satu masa....ini kerana ia boleh membebankan fungsi buah pinggang. Walaubagaimanapun waktu pengambilan vitamin adalah flexisibel, tidak semestinya mengikut jadual yang diberikan.

Oleh itu bagi mereka yang ambil vitamin perlu peka dengan 3 perkara di atas ye! 

Mahu maklumat lanjut hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...