Sunday, December 25, 2011

Bila Hemoglobin Rendah Ketika Hamil

Anemia atau lebih dikenali dalam masyarakat kita sebagai penyakit kurang darah terjadi  apabila hemoglobin dalam sel darah merah berkurangan. Fungsi Hemoglobin adalah untuk pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh tubuh. Kesan jika terjadi anemia akan menyebabkan kita lesu, kurang cergas, mengantuk dan kurang daya tumpuan. Wanita mudah mengalami penyakit anemia berbanding lelaki. Pada setiap hari wanita akan kehilangan kira-kira satu atau dua miligram (mg) zat besi melalui perkumuhan normal dan bertambah kehilangan zat besi sebanyak satu mg lagi ketika haid.
Anemia boleh dikesan melalui ujian darah di kilinik atau hospital. Mereka yang yang didignosis sebagai anemia apabila paras hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah kurang dari 11g. Biasa ujian darah ini dilakukan kepada ibu hamil setiap kali melakukan pemeriksaan bulanan di klinik atau hospital, kerana anemia sangat bahaya kepada ibu hamil atas sebab-sebab berikut :-
  • Boleh menyebabkan tumpah darah semasa dan selepas bersalin
  • Tekanan darah tinggi (eklampsia)
  • Keguguran 
  • Kematian
Anemia yang dihidapi oleh ibu hamil juga akan memberi kesan kepada bayi yang dikandung, anatara risiko adalah :-
  • Boleh menyebabkan kematian janin
  • Kelahiran tidak cukup bulan
  • Bayi kurang berat badan
Cerita seorang kawan, dua produk Shaklee di bawah ini membantunya yang mengalami Hb darah yang rendah ketika hamil.
ESP membantu memperbaiki sel yang rosak atau mati bagi membolehkan sel baru dan elok tumbuh, salah satu fungsi sel ini adalah untuk menerima zat yang kita makan. Manakala Vitalea ini mempunyai kandungan zat besi yang diperlukan oleh badan sebagai pengisi kekosongan zat besi yang ditinggalkan oleh pemakanan yang kita ambil.
 
 
 
 
Saya untuk dihubungi : 012-6816979 
Email : noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...