Monday, November 21, 2011

Vitamin E Bukan Sekadar Agen Anti Penuaan.

Saya pasti hampir semua orang tahu bahawa vitamin E sinonim dengan anti penuaan. Memang benar dan tepat ia adalah salah satu agen antioksidan selain vitamin C. Bagaimana ia berfungsi? Secara semulajadinya manusia mengalami (penurunan) seiring dengan peningkatan usia akibat radikal bebas itu sendiri, secara automatiknya kerosakannya tidak mencapai 100% walaupun secara teori dapat dihalang oleh pelbagai antioksida. Oleh kerana itu kerosakan jaringan oleh radikal bebas akan berlaku secara perlahan-lahan. Proses inilah merupakan proses penuaan seperti kulit tidak lagi anjal, berkedut dan bintik-bintik pigmen kecoklatan di kulit.

Selain dari agen anti penuaan, ia juga berperanan mencegah kanser, membantu sel menyerap oksigen, sebab melalui penyelidikan menunjukkan Vitamin E mengurangkan keperluan oksigen untuk jantung, membolehkan jantung mengepam dengan lebih effisyen.

Bagaimana pula jika anda punya kulit berjerawat, adakah sesuai mengambil Vitamin E untuk memulihkan jerawat ? Saya lebih syorkan anda mengambil GLA Shaklee sebagai vitamin asas dan perlu untuk merawat jerawat kerana biasa ketidakseimbangan hormon menjadi punca jerawat.
Tetapi jika anda mahu mengurangkan jeragat atau pigmentasi terutama yang kerap berlaku dikalangan wanita yang hamil, saya syorkan anda ambil vitamin E dan GLA, sebab ia adalah gabungan hebat. Oh ya! tetapi tunggu sehingga anda bersalin, sebab vitamin E dan GLA adalah tidak sesuai di ambil ketika hamil.  Hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...