Friday, November 25, 2011

Petua Memulihkan Kulit Kusam

Kulit yang menggelap seringkali menyebabkan kita rasa tidak yakin dan stress dalam diri. Tidak hanya disebabkan oleh terdedah kepada pancaran matahari, tetapi juga kesan hitam daripada jerawat juga membuatkan kulit menjadi kusam dan kelihatan tidak sihat, apalagi berseri.

Ketika saya remaja dulu (sekarang 'remaja purba') adalah sangat rajin mencuba petua kat bawah ni. Sekarang ? Tak sempat saja !
  • Gosokkan limau nipis pada bekas jerawat dan biarkan seketika
  • Buah tomato juga dapat membantu mencerahkan dan memperbaki kulit yang rosak, ltakkan hirisan tomato pada wajah yang kusam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengn air bersih
  • Sebelum tidur sapu putih telur pada seluruh wajah dan biarkan semalaman bagi tujuan mencerahkan dan menegangkan kulit.
Bagi yang tiada masa, cukuplah dengan penjagaan luaran asas, yang lain serah pada Shaklee sebagai usaha untuk mengembalikan kulit yang berseri. Dua produk asas untuk mendapatkan kulit berseri adalah ESP. Mengapa ESP ? Kerana salah satu fungsi ESP adalah menggantikan sel-sel yang telah rosak kepada yang baru bagi mempercepatkan pemulihan kulit. Selain itu satu kajian yang di keluarkan oleh European Journal Of Nutrion menunjukkan soya dapat memperbaki struktur kulit dan meningkatkan keanjalan kulit dalam masa 6 minggu ! Walaupun kajian ini bersifat umum, sudah pasti ESP akan beri kesan lebih baik sebab ESP tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet.

Vitamin kedua yang dicadangkan adalah Vitamin E, ia adalah sejenis vitamin yang berupaya memberi perlindungan pada kulit sebab keupayaannya memperlahankan pembentukkan tanda penuaan dan degenerasi sel kulit. Selain itu ia juga di kenali sebagai bahan yang dapat mempercepatkan penyembuhan dan pembentukan saluran darah yang sihat. Vitamin E ini juga mampu meningkatkan kelembapan kulit jika diamalkan secara berterusan.

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...