Friday, October 14, 2011

Vitamin E Punca Kanser Prostat

Saya mengamalkan vitamin E sejak 3 tahun lepas selain GLA atas tujuan kecantikan kulit dan 'cuba lari dari sejarah keluarga yang mempunyai penyakit jantung'.
Bila di war-warkan tentang tajuk di atas, tidak saya nafikan kebenarannya, kerana terdapat pelbagai jenis vitamin E dalam pasaran. Kita sebagai pengguna berhak untuk tahu apa yang kita makan, jika anda mengambil vitamin E bukan dari Shaklee, sila semak pada label vitamin E anda berdasarkan maklumat di bawah hasil kajian dan tulisan Dr Bruce Miller.

Adakah vitamin E anda semulajadi ?
Vitamin semulajadi akan menggunakan huruf "d" yang kecil menunjukan ia dari sumber semulajadi (d-alfa-tocoferol). Manakal huruf "I" atau "dl" yang kecil biasanya menunjukan sumber tiruan atau sumber kimia (l-alfa-tokoferol atau dl-alfa-tokoferol. Kacang soya merupakan sumber vitamin E terbaik

Ada tak perkataan 'mixed tocopherol" atau "mixed tocopherol concentrate" dalam label ?
Jika ada ia bermakna campuran baik antara alfa-tokoferol dengan lain-lain tokoferol yang wujud dalam alam semulajadi

Ada tak vitamin E anda disertakan dengan selenium ?
Mengapa perlu ada selenium ? Sebab vitamin E dengan selenium adalah bersifat sinergistik iaitu ia sebagai pelengkap bagi menyempurnakan aktiviti vitamin E. Selain itu vitamin E tanpa selenium akan menyebabkan toksik pada jangka masa panjang.
 
Walaupun mungkin vitamin E Shaklee agak mahal berbanding yang berada di pasaran, tetapi anda tidak perlu memikirkan risiko yang perlu anda tanggung pada kemudian hari kerana vitamin E Shaklee adalah berasaskan sumber semulajadi dan telah siap sedia dengan selenium.

Hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...