Monday, October 17, 2011

Sukar Bangun tidur, Sakit Tulang Belakang dan Sebab Kurang Kalsium

Hari Isnin selalu digelar Monday Blues. Sebab bermulanya minggu untuk bekerja. Nak bangun pun rasa tak semangat. Apa kata kita ceriakan hari Isnin itu, contohnya dengan memakai baju baru ke, haruman baru ke, atau apa-apa saja yang buat kita kembali bersemangat walau benda tu kecil sahaja.

Bagi yang mahu mencuba pemakanan tambahan untuk mengembalikan tenaga agar mudah bangun pada waktu pagi saya syorkan anda memiliki B complex dan kalsium dari Shaklee yang diberi nama Ostematrix. Cuba anda baca testimoni pengguna Ostematrix yang hamil dari Brunei. Kredit untuk N.

" smlm me mkn ostematrix,nyaman tdur smp ke pagi
even my hubby pun mkn smlm, dia pun ckp tdur dia nyaman smlm n bngun pagi rasa bertenaga
yupz hehehe
smlm tu me sakit pinggangafter me mkn oste this morning pinggang dah tak sakit la"




Mungkin anda mengatakan anda mengambil banyak sumber kalsium, tetapi anda sebenarnya memerlukan 8 gelas susu sehari untuk mencukupkan keperluan, sebab tak semua dari sumber kalsium itu 'berjaya diserap oleh badan'. Tapi kalau anda berjaya minum 8 gelas sehari, anda tak perlukan Ostematrix. Kat bawah ni saya senaraikan sebab-sebab mengapa kalsium kurang diserap oleh badan :-

Kurang vitamin D
Vitamin D membantu tubuh mengolah kalsium. Sumber terbaik ialah matahari. sumber makanan salmon, tuna, makarel, sardin, kuning telur, produk susu. Jumlah vitamin D yg diperlukan adalah 400 hingga 800 IU sehari

Kurang makan buah-buahan dan sayuran berwarna
Mengikut kajian mereka yang banyak makan sayur dan buah-buahan berwarna ini mampu mempertahankan lebih banyak kalsium dalam tubuh

Ambil alkohol, berkafein dan berkarbonat
Ia mengganggu penyerapan kalsium

Garam berlebihan 
Boleh sebabkan kehilangan kalsium

Pengambil makanan berlemak yang berlebihan
Kurangkan kalsium dari diserap oleh tubuh seterusnya menyebabkan kalsium dibuang melalui urin

Tidak aktif bersenam dan Stress
Mendorong kehilangan kalsium serta tingkatkan pembuangan melalui urin

Vitamin B pula bertindak dalam proses metabolisme iaitu menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga yang akan menjadikan kita lebih bertenaga dan tidak lesu. Selain itu kandungan B5 dan biotin nya membantu melawat stress dan kemurangan, B2 (riboflavin) dan B12 (Cyanocobalamin) adalah untuk kekuatan otak dan tingkatkan konsentrasi dan ingatan.

Telefon : 012-6816979
Email noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...