Wednesday, October 19, 2011

Hello remaja! Anda adalah masalah kulit dan rambut ?

Kita selalu bimbang tentang jerawat kat wajah berbanding masalah kat kulit kepala kita. Adakah sihat atau bermasalah seperti rambut yang semakin menipis, bercabang atau berkelemumur ? Tahu tak anda, masalah rambut berpunca dari kekurangan suatu dari makanan kita? Lagi satu soal kebersihan jangan dilupa. Nasihat yang biasa anda dengar, cuci rambut, basuh sarung bantal, cadar dan selimut dengan kerap.  Mari kita tengok apa yang rambut perlukan untuk kelihatan cantik dan sihat.

AIR
Rambut amat perlukan air, kerana 1/4 daripada berat setiap helaian rambut adalah air ! Jadi nak pastikan rambut sentiasa lembab, apa lagi minumlah banyak air! Air yang mencukupi membuatkan rambut lembut dan berkilau. Bagaimana nak minum air banyak ? Minum sedikit demi sedikit, jangan tunggu kehausan.

VITAMIN
Vitamin A - Bagus untuk kulit kepala. Sumber yang kita tahu adalah dari lobak. Jadi, lobak bukan saja untuk mata, tetapi untuk KULIT!
Suplemen : Carotomax

Vitamin B dan C - Ia penting untuk melancarkan peredaran darah, pertumbuhan rambut dan warna kulit. Kekurangan vitamin B akan buatkan rambut kering dan pecah-pecah.
Sumber makanan adalah sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin, telur, susu dan roti.
Suplemen : Vitamin B dan C 

PROTEIN
Protein akan buat helaian rambut menjadi kuat, pengambilan yang berterusan membantu masalah rambut bercabang
Sumber makanan adalah ikan, daging, susu, keju dan telur.
Suplemen : Energizing Soy Protein (ESP)

MINERAL
Zat besi akan membawa oksigen ke rambut. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan rambut dan folikelnya kekurangan oksigen, ini bermakna akar rambut tidak dapat menyalurkan nutrisinya ke helaian rambut secara efektif.
Sumber makanan adalah daging merah dan sayuran hijau
Suplemen : Vitalea-multivitamin yang lengkap dengan zat besi

Zink pula mampu merangsang protein rambut yang berfungsi mencegah terjadinya kerosakan rambut
Sumber makanan adalah daging dan makanan laut.
Suplemen : Zink

Kalau anda nak tahu, gabungan kesemua di atas juga adalah untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat dan jauh dari jerawat! Apatah lagi jika di tambah dengan pengambilan Vitamin E Shaklee

Hubungi saya untuk makumat lanjut di noorazrinnapalil@yahoo.com.my atau 012-6816979.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...