Thursday, September 8, 2011

Tun Mahathir Dan Shaklee ?

Siapa tak kenal dengan beliau, seorang negarawan yang menjadi pernah menjadi Perdana Menteri ke-4 selama 22 tahun dari 1981 hingga 2003. Walaupun pernah menjalani beberapa siri pembedahan yang melibatkan jantung tapi beliau masih maintain dan aktif dengan pelbagai aktiviti antaranya menulis blog chedet.cc.blog. Lihat corak pemikiran beliau dalam blognya, sangat kritis. Apa agaknya rahsia beliau kekal cergas sehingga usia emas ?


Gambar dari Google

Tidak Menghisap Rokok dan Tidak minum Arak
"Pendek kata kalau kita amalkan cara hidup yang sihat, tidak merokok, terutama rokoklah dan arak, kita boleh sedikit sebanyak (mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik), yang lain semua (peyakit) kurniaan Tuhanlah.. kita tak tahu -Tun Mahathir Mohamed

Makan secara sederhana
Prinsip yang diamalkan adalah makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang, begitu juga ketika beliau melepaskan jawatan PM pada 2003, prinsip yang dipegang lepaskan jawatan ketika orang masih suka.

Makan Vitamin
Saya difahamkan beliau mengamalkan beberapa jenis vitamin sejak muda, namun dikatakan Tun mengambil sebiji multivitamin/Shaklee setiap pagi. Jika benar dakwaan itu bertuah kita sebab sekurang-kurangnya kita tahu salah satu rahsia beliau kekal cergas.

Tidur mencukupi
Setiap orang punya waktu tidur berbeza, contohnya kanak-kanak dan warga emas mempunyai jumlah waktu tidur yang berbeza, yang penting kualiti tidur itu.

Sentiasa Aktif
Beliau percaya sekiranya selepas bersara kita kekal cergas dengan pelbagai aktiviti ia akan buat kita rasa lebih sihat. Senaman yang dilakukan adalah angkat dumbel pada waktu pagi, menggunakan  treadmill dan berjalan.

Diubahsuai dan diolah dari alkiram dan sususejat

Apakata anda mulakan pagi anda dengan multivitamin/vita-lea Shaklee setiap pagi ? Pada yang tidak pernah makan vitamin patut cuba Vita-lea, anda pasti sukakannya. Saya untuk di hubungi sdi talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...