Tuesday, September 6, 2011

3 Sebab Multivitamin Popular

Masa saya sekolah dulu, selalu benar rasa mengantuk dalam kelas, cikgu selalu cakap dengan saya "Pergilah beli multivitamin kat farmasi".
Saya angguk!
Pada hakikatnya saya pun tak tahu apa itu multivitamin, maklumlah zaman 1990-an mana kenal internet apa lagi En Google kan ?!
******************************************************************************************
Secara umumnya multivitamin ini merupakan istilah kepada pemaknana tambahan yang mengandungi vitamin larut lemak yang terdiri daripada vitamin A, D, E dan K, vitamin larut air yang mengandungi B1,B2,B6,B12,C,Folic Asid, Niacin, Pabtothenic Acid, Biotin dan mengandungi mineral-mineral penting contohnya calcium, phosphorus, iron, iodin, magnesium, copper, zink dan pelbagai lagi.
Multivitamin keluaran Shaklee adalah Vita-lea, secara umum ia mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral dan yang penting ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet.

Kat bawah ni ada 3 sebab yang paling popular mengapa kita perlukan multivitamin

Suplemen Untuk Kurus
Mereka yang mahu kurus juga perlukan multivitamin/Vitalea disebabkan sesetengah makanan yang mengandungi vitamin dan mineral yang tinggi contohnya telur mempunyai kandungan kolestrol, kalori dan lemak yang tinggi. Menurut kajian yang dilakukan oleh Fred Hutchinson Cancer Research Centre terhadap 15,000 pesakit kanser yang mengambil multivitamin selama beberapa tahun berjaya menurunkan berat sebanyak 14 paun berbanding yang tidak mengambil multivitamin. Ini kerana kehilangan nutrisi penting boleh sebabkan rasa lapar dan kromium boleh bantu normalkan kandungan gula dalam darah seterusnya kawal nafsu makan

Faktor kehidupan Yang Sibuk
Kesibukan kadang-kadang buat kita lupa untuk mengambil makanan yang seimbang pada setiap hari, biasa main capai aje asal kita rasa kenyang (termasuklah yang menulis ni!). apatah lagi faktor sering membeli makanan di luar pada hari ini sudah menjadi lumrah, faham-faham sahaja dengan perisa yang digunakan bagi menyedapkan hidangan.Kehidupan yang sibuk juga mendekatkan diri kita dengan tekanan perasaan yang akan menyebabkn kita akan kehilangan beberapa nutrien penting seperti magnesium dek kerana tekanan.

Faktor Dari Makanan Itu Sendiri
Kemodenan dan kepesatan dalam sektor pertanian dan pembuatan makan juga akan menyebabkan bahan makanan akan kekurangan nutrisinya akibat bahan kimia yang digunakan atau akibat proses memasak itu sendiri. Selain itu, tabiat memilih makanan itu sendiri, sebab ada sesetenagh kita yang tidak suka makan sayur dan hanya memilih buah-buahan tertentu sahaja. Bagi mereka yang mengamalkan diet vegetarian pula tidak mengambil makanan dari protein haiwan akan menyebabkan kekurangan vitamin dan mineral yang diperlukan setiap hari.


Mahu mencuba Vita-lea dari Shaklee ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...