Wednesday, June 29, 2011

Alfalfa Untuk Semua....

Alfalfa adalah antara tumbuhan perubatan yang sangat terkenal di seluruh dunia sebagai bapa kepada semua makanan. Ia juga mempunyai kedudukan penting dalam tradisi herba purba di India, China dan Sepanyol. para ancient healers telah mempelajari melalui pemerhatian selama beberapa abad yang lalu dan kami pula mengesahkan melalui sains bahawa alfalfa adalah gudang zat. Akar tunjangnya menembusi sehingga 20 kaki ke dalam tanah bagi memperolehi kekayaan hasil nutrien dan mineral bumi, sementara daunnya mengumpul klofil dalam amaun yang bayak melalui proses fotosintesis yang semula jadi.

Apa keistimewaan Alfalfa Shaklee ni?
*Ia adalah Formula Shaklee Signature yang dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam tahun 1950-an.
*Hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium, fosforous, zat besi dan magnesium, klorofil, bioflavonoid serta pelbagai mineral surih dan vitamin.

Fungsi Alfalfa Untuk Tubuh Badan Kita adalah : 
  • Bagi yang menyusukan: Ia adalah Galactagouge iaitu penggalak untuk penghasilan susu ibu
  • Bagi yang tidak menyusukan pula ia dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan kerana ia dalam kategori fiber selain mengenyangkan.
  • Membantu membuang angin di dalam badan.
  • Termasuk kategori fiber dan mengenyangkan.
  • Bagus untuk buah pinggang.
  • Sangat sesuai dalam merawat asma, allergik dan athritis.
  • Kencing manis
  • Ulcer
  • Kurang selera makan
  • Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah penghadaman dan pencernaan.
  • Kaya dengan klofil yang membantu masalah
    * Gastrik

    * Penyakit kulit (Eczema)

    * Kurang darah (Anemia)

    * Badan, nafas dan kaki berbau
  • Promotes pituitary gland function
  • Meneutralkan asid dalam badan (Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver)
  • Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti Kacip Fatimah, maka ia membantu dalam "hubungan" suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara. Memang sangat bagus diambil oleh wanita dan para isteri.
Keistimewaan alfalfa adalah Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita. Selain itu juga pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa

*WALAUBAGAIMANAPUN, ALFALFA ADALAH TIDAK SESUAI UNTUK ANDA YANG MENGHIDAP SLE.
Hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my untuk maklumat lanjut.

Tuesday, June 28, 2011

Apa Itu GLA ?


Apa itu GLA ? Nama saintifiknya adalah Asid Lonoleik Gama. Secara dasarnya, badan boleh membina GLA nya sendiri dengan menukarkan asid linoleik yang didapati secara semulajadi dalam minyak sayuran tetapi faktor-faktor seperti tekanan, penuaan, penyakit dan pengambilan alkohol boleh mengganggu proses penukaran tersebut.

Oleh sebab itu GLA disyorkan bagi memastikan badan mempunyai bekalan binaan yang mencukupi untuk PROSTAGLANDIN. Apa itu PROSTAGLANDIN ? Ia adalah bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawal atur proses-proses badan yang normal.

Apa kandungan GLA ?
  • Minyak Evening Primerose
  • Black Current
  • Borage - minyak tertinggi 2 kali ganda dari primerose dan 50 peratus kebih tinggi dari black current
  • Vitamin E yang mengandungi minyak bunga matahari yang bertindak sebagai Omega 6
  • Shaklee Guard 0 sistem antioksidan semulajadi Shaklee untuk memastikan keberkesanan penuh dan kesegarannya.
Fungsinya untuk tubuh adalah seperti berikut :-

  1. Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  2. Membantu meningkatkan kesuburan - for those trying to conceive baby!
  3. Melegakan PMS (sindrom pra-haid) - abdominal pain, breast pain
  4. Membantu dalam menangani menopus
  5. Menguatkan kuku dan rambut
  6. Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  7. Membantu menangai ekzema
  8. Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  9. Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  10. Menguatkan imuniti tubuh
  11. Memperlahankan proses penuaan
  12. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  13. Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  14. Mengawal kolesterol
  15. Untuk fungsi saraf





Anda berminat? hubungi saya di talian 012-6816979 untuk mendapatkan harga istimewa berserta maklumat.

Monday, June 27, 2011

Berkayuh 90km Tapi Badan Tidak Letih... Kaki Tidak Kejang...

Cerita dari seorang peminat tegar Permonfance Drink atau nama glamour PD. Terima kasih MyChiBiBoX & Shaklee :-

Saya sangat berpuashati dengan Shaklee dan mahu suami saya juga merasai kebaikan Shaklee. Bukan mudah ya untuk mengajak suami kita menelan pil-pil walaupun sekadar B-complex dan vitamin C kerana suami saya tidak suka menelan ubat. Setiap hari saya sediakan pil box dan pil box akan kembali ke tangan saya seperti mana saya sediakannya. Tidak terusik pun isinya. Akhirnya, suami saya telah menjumpai produk Shaklee kesukaannya iaitu  PERFORMANCE DRINK (PD).
Incik N (suami saya) bekerja sendiri dan berada di jalan raya hampir sepanjang hari. Perjalanan memakan hampir 200km setiap hari. Sudah tentulah badan jadi letih. Jadinya, saya akan bancuhkan PD dalam 1botol air untuk bekalan semasa berkerja. Setelah beberapa hari, Incik N memberitahu badannya sudah tidak berapa letih. Saya pun lihat muka suami saya kurang letih dan lebih ceria.

Oh, Incik N juga mempunyai hobi berbasikal. Sebelum saya bersalin, hampir setiap minggu Incik N akan berkayuh bersama-sama rakan seangkatan. Bukan berkayuh keliling taman ya. Mereka berkayuh jarak jauh. Antaranya daripada Puncak Alam ke Pantai Jeram sejauh 45km pergi dan balik. Menaiki bukit ke kampus UiTM Puncak Alam. Jalan ke kampus itu boleh dikatakan seperti mini genting highland yang memerlukan pendakian mencabar. Naik kereta pun terasa tinggi sungguh bukit itu.

Selama saya cuti bersalin, Incik N memang bercuti terus daripada berkayuh basikal. Hampir 2 bulan lebih. Semalam, Incik N ikuti satu ekspedisi berbasikal daripada UKM ke Bagan Lalang sejauh 90km pergi dan balik bermula daripada pukul 8 pagi.Perjalanan sehala sahaja memakan masa 4 jam lebih. Saya berasa risau kerana Incik N sudah lama tidak berlatih dan sebelum ini, Incik N akan mengadu keletihan apabaila pulang berbasikal. Paling teruk apabila kadangkala kakinya kejang semasa berkayuh.

Saya bancuhkan 3 liter air PD untuk bekalannya dan berdoa segalanya berjalan lancar. Mestilah risaukan sebab berkayuh dalam cuaca yang panas terik. Kita naik kereta dengan penghawa dingin pun rasa letih dan haus bila tengah hari.

Nak tahu apa reaksi Incik N selepas kembali daripada ekspedisi?

Saya      : Abang Ok tak? Kaki kejang tak?
Incik N   : Abang Ok je..Badan pun tak letih sangat. Yang best tu, kaki tak kejang.
Saya      : Alhamdulillah.
Incik N    : Abg N**r dengan Abg F***i pun hairan yang abang boleh kejar. 
               Abang bagitahu la yang Abang ambil air PD.

Tersenyum lebar saya mendengarnya. Dalam geng basikal tu, Incik N antara yang terkebelakang sebenarnya. Memang Incik N sudah jatuh hati dengan PD sebab jika saya terlupa, dia akan mengingatkan untuk membuat air PD untuknya.

Apakah Performance Drink?

Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan membekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.

v     OptiCarb pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan
v     Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan*
v     Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar

Siapa yang digalakkan untuk mengambil Performance Drink?
v     Anda yang berkerja di bawah matahari terik
v     Anda yang sentiasa lesu dan lemah badan
v     Ibu mengandung atau menyusu
v     Anda yang demam dan selesema.
v     Anda yang selalu bersenam dan bersukan termasuk ahli sukan
v     Anda yang mengidap penyakit kencing manis
Berapakah harganya?
Hanya RM92.50 di Semenanjung dan RM107.50 di Sabah/Sarawak. Harga termasuk kos
penghantaran.
Berminat untuk mendapatkan Shaklee tetapi punya kekangan kewangan?
Hubungi saya di talian 012-6816979 untuk maklumat lanjut. Atau hubungi saya di email azzrra4ever@yahoo.com.sg

Wednesday, June 15, 2011

Gamma-Linolenic Acid

Di Shaklee, kami tidak mempunyai vitamin yang di panggil EPO, namun, Shaklee ada vitamin yang lebih baik daripada EPO, yang dikenali sebagai GLA Complex. Dalam GLA Complex ini, turut ada kandungan Vitamin E dan Minyak biji matahari.

Kenapa kami yakin yang GLA Complex Shaklee lebih baik daripada suplemen EPO di pasaran? Ini kerana, ramai yang tidak tahu, bahawa sebenarnya, kandungan bahan utama di dalam EPO ialah GLA - gamma-linolenic acid.
Jadi, apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex nie?




  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid


  • Membantu meningkatkan kesuburan - for those trying to conceive baby!


  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) - abdominal pain, breast pain


  • Membantu dalam menangani menopus


  • Menguatkan kuku dan rambut


  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri


  • Membantu menangai ekzema


  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid


  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri


  • Menguatkan imuniti tubuh


  • Memperlahankan proses penuaan


  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung

  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi


  • Mengawal kolesterol


  • Untuk fungsi saraf






  • *Source : Shaklee Malaysia

    Pastikan anda mendapakan konsultasi secukupnya sebelum memulakan pengambilan, terutama bagi yang mengambil GLA Complex untuk kecantikan dan kesuburan!

    Monday, June 13, 2011

    Makan Vitamin Tapi Tak Ada Apa-Apa Kesan ?

    Secara amnya kita semua serasi dengan vitamin, kerana tubuh badan kita sendiri tediri daripada pelbagai vitamin yang diperolehi daripada makanan. Walaubagimanapun ada beberapa faktor yang menyebabkan tubuh enggan serasi dengan vitamin yang kita makan. Antaranya adalah :-

    Sebab Pertama:
    Kurang minum Air
    Alasan golongan ini kerana malas ke tandas. Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang banyak.  Ia bertujuan untuk menyahtoksik dari badan serta melancarkan penyerapan nutrien oleh badan. Kekurangan air menyebabkan badan menjadi semakin letih kerana kepekatan darah dan jantung memerlukan banyak tenaga untuk mengepam. Selain itu kekurangan air akan menyebabkan kulit muka semakin ditumbuhi oleh jerawat, kerana toksin gagal dilepaskan melalui urin lantas 'menembak' liang roma kulit.

    Sebab Kedua:
    Minuman Berkafein
    Secara umum ramai yang tahu pengambilan minuman berkafein membantu dirinya cergas dan kurang mengantuk. Ya, betul jika ia di ambil dalam dalam kuantiti yang sedikit. Tetapi jika terlebih ambil tubuh menjadi semakin letih dan hilang tumpuan kerana kafein berlebihan akan meningkatkan kadar degupan jantung dan tekanan darah.
    Kafein berlebihan juga akan menyebabkan vitamin yang sedia ada dalam badan musnah dengan paksaan kerana minuman berkaffein akan menyebabkan rasa mahu membuang air kecil dengan lebih kerap. Secara tak langsung menyebabkan vitamin dalam badan 'dipaksa' keluar dari badan. Nanti saya ceritakan lagi kesan pengambilan kaffein dalam next entry ye!

    Sebab Ketiga:
    Gemar akan Gula
    Selalu yang kita tahu gula dikaitkan dengan diabetis? Tahukah anda bahawa pengambilan gula yang berlebihan boleh menjejaskan penyerapan mineral dan vitamin dalam badan? Jadi berapa banyak gula yang badan kita perlukan? Menurut WHO mencadangkan wanita Asia mengambil gula tidak melebihi 40 gram sehari.

    Sebab Keempat
    Tidak konsisten dalam usaha
    Kadang-kadang kita tidak konsisten dalam pengamalan pengambilan vitamin, kerana 90 hari diperlukan oleh badan untuk membaikpulih  sel dalam badan. Bagi ibu yang menyusukan pula, gagal membuat perahan konsisten iaitu setiap 3 jam sekali atau sehingga payudara benar-benar kosong, kerana menyangka susu akan mencurah dengan hanya mengamalkan vitamin tanpa usaha mengepam.

    Sebab Kelima
    Tidak seimbang
    Kita selalu lupa setiap usaha perlu pendekatan dengan Pencipta. Bagi muslim, doa dan zikir sangat digalakan dalam kehidupan seharian, kerana ia menjadikan kita berada dalam arus alfa yang membolehkan kita bertenang dan bersabar selalu. Bagi bukan Islam pasti ada pendekatan keagamaan masing-masing yang menuntut penganutnya mendekatinya dalam setiap usaha yang dilakukan.

    Wednesday, June 8, 2011

    Kejayaan beliau bersandarkan teknik yang betul, kesungguhan dan keazaman

    Saya petik dari blog Puan N untuk kongsi bersama anda.

    Email ini ibu terima semalam dari seorang ibu .....

    Assalamualakaikum wbt.... Saya, Nor Shaiza Binti Mir Ahmad Talaat berusia 31 tahun terpanggil untuk berkongsi sedikit pengalaman selama saya menjadi ibu kepada Amir Danial 2 tahun 9 bulan dan Anas Zaquan 9 bulan.Semoga catatan pengalaman saya ini dapat membakar semangat ibu-ibu diluar sana untuk menjaya sesi penyusuan secara eksklusif.
    Sehingga hari ini, saya masih diberi keizinan oleh Maha Pencipta untuk menyusukan dengan susu ibu yang tak ternilai harganya.Terlalu banyak ranjau yang saya tempuhi sepanjang menyusukan mereka secara ekslusif. Dengan sokongan Ibu, suami dan adik-adik saya dapat menjayakan sesi penyusuan ini.
    Bagi anak sulung mungkin tak banyak masalah timbul, tapi bila masuk anak kedua bermulalah masalah yang membuatkan saya sentiasa mencari info bagi menbantu masalah saya.
    Kata orang, kalau dah mengandung tak baik meneruskan penyusuan.Bayangkan sewaktu mengandungkan Anas Zaquan, Amir Danial masih lagi direct breastfeeding. Diberi susu formula, tak mahunya. Maka dengan itu, saya tetap menyusukan Amir Danial dengan harapan rezeki ini datang Ilahi.Dia yang memberi dan Dia juga selayaknya mengambil.
    Saya teruskan sehinggalah Anas Zaquan lahir.Bayangkan, sebaik sahaja saya keluar dari Dewan Bedah terus sahaja Amir Danial tidur sekatil dengan saya kerana dia ingin menyusu. Begitu taksubnya Amir Danial pada susu badan.Sebaik sahaja sampai di rumah, keadaan lebih rumit.Anas Zaquan mengalami jaundice. Ini menyebabkan saya sebagai ibu, sedikit tertekan.Mungkin akibat tekanan kecil ini, saya dapati susu badan saya tak semeriah waktu berpantangkan Amir Danial. Pada satu saat, saya mengepam sehingga berdarah puting. PAda waktu itu, terdetik dalam hati kecil saya, walau apa pun terjadi, saya tetap mahu berikan susu ibu. Saya tak sanggup melihat anak yang saya kandung membesar dengan susu formula.
    Dua minggu usia Anas Zaquan, susu badan tak menggalakkan. Selain mendapatkan pam yang mudah dikendalikan, saya terjumpa lama web anakkuwiraku. Setelah membaca testimonial, saya terfikir untuk mencuba set Breastfeeding.  Alhamdullilah. Saya anggap ini rezeki anak-anak.Set ini mampu menyelesaikan masalah saya dengan izinNya. Dengan teknik yang betul disertai dengan kesungguhan dan keazaman yang kuat untuk memberikan anak-anak saya susu badan sebaik sahaja habis pantang, penuh freezer dengan stok susu badan untuk bekalan Anas Zaquan.Selain mengepam, saya juga memberikan direct breastfeeding kepada Amir Danial dan Anas Zaquan.
    Biar pun saya bukannya melahirkan bayi kembar, tetapi kebiasaannya si abang dan si adik akan menyusukan dalam masa yang sama.Kalau tidak, kedua-duanya akan menangis minta disusukan. Apa yang harus saya buat, terpaksalah saya menyusukan mereka serentak.Ini bukan kerja mudah, tetapi saya perlu lakukan secara serentak. Saya gelarkan 2 in 1. Tak kisah apa gayanya, apa lokasinya( diriba, dibaring mengiring, dibaring di atas badan si ibu) yang penting  2 mulut  dapat menghisap susu ibunya.
    Amat penting badi saya mempastikan susu sentiasa penuh di breast. Syukur yang tidak terhingga kerana Allah mengizinkan saya bertemu dengan pemilik web ini.Saya berbangga menjadi ibu yang mampu memberikan anak-anak saya susu badan. Bagi saya susu badan adalah satu anugerah yang tidak terperi hebatnya. Sekian, terima kasih.

    Thursday, June 2, 2011

    Saya Mahu Vivix

    Secara peribadi saya ingin menghadiahkan Vivix pada kedua orang tua saya, kerana biasanya mereka yang dah berumur ni susah untuk menelan pelbagai vitamin. Oleh itu Vivix adalah jawapannya.

    O ye apa itu Vivix? Ia adalah produk baru Shaklee yang tinggi antioksidanya, ia adalah cecair ajaib atau tonik awet muda. Sebab, ia tidak sahaja membekalkan essential vitamin tetapi juga memperbaiki sel DNA untuk memulihkan sel-sel badan yang rosak dalam proses menuaan serta akibat penyakit kronik. Walaupun harganya agak mahal tetapi cara memakannya hanya sesudu teh setiap hari, adalah menjimatkan.

    Mudah-mudahan murah rezeki saya supaya dapat menghadiahkan Vivix kepada orang tua saya.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...