Wednesday, April 6, 2011

Vitamin Untuk Si Rabun


photo by google

Biasakan kita dengar nak mata cerah makanlah lobak banyak-banyak. Tahukah anda kesan dari memakan lobak dalam kuantiti yang banyak pada kesihatan ?

Menurut satu artikal yang saya baca memakan lobak dengan kuantiti yang banyak mendedahkan diri kepada risiko kanser paru-paru terutama mereka yang merokok.

Sebatang carot mengandungi 200x vitamin A yang diperlukan oleh badan. maka tak boleh diambik banyak atau selalu boleh sebabkan toksik. Tanda terlebih vitamin A dalam badan, mata dan tapak tangan kuning.

Selain itu menurut satu artikal yang diterbitkan oleh Mingguan Malaysia yang bertarikh 20 Februari 2011 mengatakan, lobak mempunyai kandungan Glimiks Indeks (GI) yang tinggi iaitu 70 berbanding jenis sayuran lain. Apa itu  GI? Ia adalah Makanan yang mempunyai kandungan indeks yang tinggi mudah dan cepat menjadi gula dalam darah. Peningkatan kadar gula yang cepat menjadi signal yang membuatkan sel islet of langerhans aktif bekerja. Maka insulin akan dikeluarkan dengan banyak sekali dan apabila terlalu aktif ia akan menyebabkan insulin rosak yang tidak dapat di kesan oleh sel-sel badan. Kesannya perut, organ jantung dan hati pula mula berlemak seterusnya akan berlaku peningkatan berat badan dan dalam jangkamasa panjang sekiranya peningkatan gula dalam badan akan menyebabkan diabetis.

Oleh kerana itu, kita tidak digalakkan untuk mengambil vitamin A dalam bentuk pure seperti vitamin B, Vitamin C dan sebagainya. Lalu Shaklee telah mencipta Corotomax yang berbentuk pro-vitamin A iaitu ia hanya akan ditukar kepada vitamin A sekiranya diperlukan oleh badan.

Walaubagaimanpun buat masa ini bekalan Corotamox masih tiada di Shaklee Malaysia. Ia dijangka akan berada dalam pasaran malaysia sekitar bulan Mei atau Jun 2011 ini
Nantikan....Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...